Мери Кей Аш беше истински пионер сред жените предприемачи. Тази

...
 
Мери Кей Аш беше истински пионер сред жените предприемачи. Тази
Коментари Харесай

Истории за успех: Вдъхновяващата Мери Кей Аш

 

Мери Кей Аш беше същински пионер измежду дамите бизнесмени. Тази история на триумфа е за истинската „ Pink Lady “ и това, което я е предиздвикало да сътвори Mary Kay Cosmetics, вдъхновявайки дамите по целия свят да основават свои лични бизнес планове.

 

Истинското име на Мери Кей е Мери Катлийн Вагнер. Родена е през 1918 година в дребния град Хот Уелс, Тексас. По това време ролята на дамите в обществото към момента е крепко закрепена в семействата.

Само две години по -късно дамите получават право на глас в Съединени американски щати. Мери Кей, както я наричало фамилията, не била нормално дете.

До шестгодишна възраст, когато други дребни девойки играели с кукли, тя трябвало да се грижи за болния си татко, до момента в който майка й работела 14 часа в ресторант, с цел да устоя фамилията си.

Малката Мери се качвала на рейса и сама отивала до магазина за хранителни артикули, с цел да купи храна за фамилията и да подготви обичаните ястия на татко си, до момента в който получава указания от майка си по телефона.

Упоритият дух на майка й и непрекъснатата религия в Мери Кей оказали голямо въздействие върху живота на младото момиче.

Без значение с какъв проблем се е сблъсквала, майка й постоянно й казвала: „ Ти можеш! “ Гордостта и самочувствието на Мери Кей проникнали във всичко в живота й.

 

Сериозните компликации на Мери Кей стартират на 17 -годишна възраст, когато се омъжва. В къс интервал от време се раждат нейните деца.

Когато бракът й се разпада няколко години по -късно, тя остава самотна майка с три дребни деца, без приходи и никакви умения за работа. Мери Кей се реалокира в Далас и стартира да продава предмети от бита, с цел да заплати сметките си.

Младата жена се оказа толкоз умела в продажбите, че през идващите няколко години съумява да построи добра кариера … да се изкачи до позицията на шеф „ Продажби “ на компания за дарове и да разшири територията си в 43 страни.

Въпреки това на съвещанията на съвета нейните отзиви и оферти били пренебрегнати, отхвърляни или даже осмивани.

Членовете на мъжкия съвет не обяснявали мнението си, единствено я упреквали, че „ мисли като жена “ – забележка, която постоянно я ядосвала. Последната капка, която преляла чашата на търпението й пристигнала през 1963 година, когато мъж, нает от нейния помощник, бил препоръчан за двойно нарастване на заплатата.

След 25 години директни продажби Мери Кей напусна работата си.

 

„ Тогава разбрах, че до момента в който мъжете не имат вяра, че дамите могат да създадат нещо, дамите в никакъв случай няма да получат късмет. “  – споделя Мери Кей Аш

 

Смелата дама взема решение да напише книга, с цел да помогне на дамите да оцелеят в доминиран от мъже бизнес.

Седнала на кухненската маса, тя вади жълт бележник и прави два листата. Първият съдържа хубавите неща, които е видяла във компаниите, в които работила; в другия тя изброява нещата, които съгласно нея биха могли да бъдат усъвършенствани.

Когато прегледала двата листата, тя схванала, че е основала план на личните си фантазии.

Работа, в която дамите могат да дефинират личното си равнище на прогрес и заплащане, да бъдат свои водачи и да дефинират свои лични работни графици, с цел да оставят време за децата си.

Само за четири седмици нейната „ книга “ се трансформира в бизнес проект.

 

„ Представях си компания, в която всяка жена може да стане толкоз сполучлива, колкото желае. Вратите ще бъдат необятно отворени за дами, които са подготвени да платят цената и имат смелостта да мечтаят. „

Но първо трябвало да откри артикул –  нещо, в което дамите биха могли да повярват, че биха могли да предлагат от все сърце и най -важното – артикул, който може да се употребява и поръчва още веднъж и още веднъж.

 

Като жена, Мери знае, че когато хората наподобяват добре, те се усещат добре, тъй като тяхното самочувствие се покачва. И тази концепция я кара да стартира своя път към триумфа.

 

Със своите Щатски долар 5000 спестявания и помощта на 20-годишния си наследник Ричард, Мери Кей купува рецепта за омекотяване на кожата, основава дребен щанд в Далас и наема локален производител, с цел да сътвори линия артикули за грижа за кожата.

 

На 13 септември 1963 година, с девет продавача, наети всред нейните другари, Beauty by Mary Kay започва публично.

 

От самото начало тази мини-компания е неповторима измежду фирмите за директни продажби.

 

Аш разпорежда на своите търговци (които тя назовава „ консултанти “) да покажат на дамите по какъв начин могат да подобрят външния си тип, като употребяват продуктите на марката.

Мери Кей знае, че в случай че дамите видят резултати, продуктите ще се продават.

До края на първата година продажбите Мери Кей и нейният екип доближават близо 200 000 $ доходи. Година по -късно тя усилва своя личен състав от първичните 9 на над 3000!

 

Компанията навлиза на пазара през 1968 година и се разраства бързо през 70 -те години на предишния век, което довежда до продажби на артикули за над 100 милиона $ до 1979 година

Растежът на компанията се подхранва от неповторима система за стимулиране на продажбите с награди непосредствено за дамите. Наградите включват първокласни продукти като норкови палта, диамантени пръстени и … несъмнено … тези луди розови кадилаци, които водят до върха на триумфа.

 

Гигантската годишна конференция или семинар по продажбите притегля хиляди консултанти, които нямат самообладание да чуят мотивационните презентации на Мери Кей.

Те се трансформират в именити образци за корпоративно самопризнание и отборен дух.

 

„ Ако си визиите, че всеки човек, който срещнете, има знак на врата си, който споделя: “ Накарай ме да се усещам значим „, ще успееш освен в бизнеса, само че и в живота. “ Това е тактика, която тя назовава  „ хвалене на хората за триумф “ … и до през днешния ден тя остава съществена полезност за компанията.

Мери Кей беше водач на пет равнища – тя възпламени духа и въображението на хората, с цел да сътвори мощна корпорация.

 

Към 2007 година компанията Mary Kay, която стартира своята активност на кухненската маса, е продала артикули за 2,5 милиарда $ по целия свят.

По -важното е, че повече от 1 700 000 дами в 37 разнообразни страни са придобили финансова самостоятелност, преследвайки фантазиите си посредством вярванията и визионерството на една невероятна жена.

Самата Мери Кей се пенсионира като ръководител през 1987 година и рядко се появява на обществени места.

Отива си от този свят на 6 ноември 2001 година

 

През живота си Мери Кей, като надарен бизнесмен, е постигнала самопризнание освен измежду дамите, чийто живот се е трансформирал, само че и в общия свят на бизнеса.

 

Автор е на три книги, всяка от които става бестселър.

Нейният бизнес модел се преподава в Harvard Business School.

Тя е получила голям брой награди, в това число премията Хорацио Алгер.

Mary Kay Cosmetics е оповестена за една от десетте най -добри компании за дами от списание Fortune и една от 100 -те най -добри компании за работа в Америка.

 

Помолена да назове най -голямото си достижение, Мери Кей с горделивост дава отговор:

 

„ Мисля, че най -голямото завещание, което ще оставим, е цяла общественост от деца, които имат вяра, че могат да създадат всичко на този свят … тъй като са гледали майките си. “

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР